Hoe is het zo gekomen....

De Challenge: Michelangelo's Plafond van de Sixtijnse Kapel naar het patroon van Joanna Lopianowski-Roberts.
De Afspraak: Het is geen wedstrijd, er hangt geen einddatum aan maar we willen er wel iets aan koppelen. Omstebeurt borduren we een paneel. En als we een paneel af hebben, storten we 5 euro in een potje + 1 euro voor iedere maand dat we bezig zijn. Wat we daar mee gaan doen, weten we nog niet. Halverwege uit eten, een weekendje weg na afloop? Het kan allemaal.
De Startdatum: Mei 2011

woensdag 15 februari 2012

Paneel 15: Libica - De betekenis

Ik heb even moeten zoeken maar ik geloof dat ik het nu wel achterhaald heb. Waarom dit paneel Libica heet, is me eigenlijk een raadsel. De afbeelding op het paneel is namelijk de Libische Sibille, in engels Lybian Sibyl. Ik heb op de engelse Wikipedia een stuk gevonden over de Lybian Sibyl. Ik zal proberen de essentie weer te geven:

De Libische Sibille, Phemonoe, was een profetische priesteres die het Zeus Ammon Orakel orakelde (?). Het woord Sibille komt van het oud-Griekse woord 'sybilla' dat profetes (? - vrouwelijke profeet) betekent. Er waren veel sibilles in de Oude Wereld maar de libische sibille voorspelde "de komst van de dag waarop datgene wat verborgen is, zal worden onthuld". Hoezo vaag??

Volgens de Grieken was ze de dochter van Zeus en Lamia, een Lybische koningin. Ze was de eerste 'orakelende' vrouw, leefde het grootst deel van haar leven op Samos en kreeg haar naam van de Libiers.

Nou....Ik weet dat ik een cultuurbarbaar ben maar hier kan ik echt niks mee. Ikzelf, me, ich, moi-meme denk dat Michelangelo nog een leeg plekje op het Plafond over had, teveel in de verfdampen had gelegen, en toen maar een orakelende vrouw heeft geschilderd. Maar zoals gezegd....ik ben een cultuurbarbaar. Dus.....Degene die ons echt kunnen vertellen hoe het zat met die Libische Sybille, reageer! Dat plaats ik dat ook op onze blog.Voor degene die de engelse wikipedia er op na willen kijken, klik hier.


En tot slot nog een foto van Libica zoals ze op het echte Plafond staat.

4 opmerkingen:

 1. Wat een fantastisch project. Ik volg jullie vorderingen met belangstelling.
  Weten jullie al bij wie het borduurwerk komt te hangen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha zussen,
  Geweldig project. Wat mooi als je dat samen kan maken! Ik wil jullie vragen of het 1 over 1 borduren is, dus net als de HEAD-werken? Of is het met 2 draadjes over 2 draadjes van de stof?
  Graag een mailtje, ik ben erg benieuwd.
  Ik blijf jullie volgen hoor!
  Ga zo door en geef niet op.
  Hartelijke groet, Astridh

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Astridh, We borduren op aida en niet op evenweave waar jij op doelt.Achteraf gezien had ik toch liever evenweave stof gekozen omdat er heel veel kwartsteekjes gedaan moeten worden. Mooi voor de details maar een crime op aida. Je moet echt midden in het 'hokje' prikken en dat is soms best lastig. Daarbij komt dat aida erg stug is alhoewel het in het gebruik wel soepeler wordt. Maar desaltniettemin werkt het prima hoor. Ik heb zelf ook nog een HAED liggen op erg fijne stof - 1 over 1 - en dat vind ik erg inspannend.

   Leuk dat je ons volgt! Ik heb zojuist een nieuwe post neergezet. Ik hoop snel weer wat van me te laten horen.

   Groet
   Minie

   Verwijderen
 3. Aha... en als je op evenweave was gaan borduren, had je dan gekozen voor over 2 draadjes borduren? Ik heb zelf nml. ook een borduurwerk van HEAD geprobeerd, maar kon het niet zien en vond het inderdaad erg inspannend -> ik heb het opgegeven. Het was geen ontspannend klusje.

  Maar je begrijpt dat ik erg geïnteresseerd ben in jullie Sixtijnse Kapel. Voorzover ik op internet kan vinden zijn jullie de enigen in Nederland die ermee bezig zijn he?

  Hartelijke groet, Astridh

  BeantwoordenVerwijderen